Székely Csaba
Bányavakság
Rendező: Czajlik József | Bemutató: 2016. október 28.  | tragikomédia
Szereposztás  |  Galéria  |  Videó
Sötét színekkel festett, reménytelen világot ábrázoló tablót kínál Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának középső darabja a Bányavakság. Helyhatósági választások előtt áll a falu. Ince, a polgármester mindent megtesz pozíciója megtartásáért, még attól sem riad vissza, hogy feljelentse a konkurenciát jelentő szomszédját, Izsákot. A kiérkező román rendőr azonban nem csak a hungarista Izsák ügyleteit vizsgálja ki, hanem fényt derít Incze családjának furcsa ügyeire is.
A Komáromi Jókai Színház színpadán két évvel ezelőtt bemutatott Bányavirág a magánszféra reménytelenségéből építkezik, a Bányavakság azonban már a közügyek témakörét is bekapcsolja a történetbe, hiszen a rivalizáló polgármesterjelöltek karaktere, szellemi és lelki állapota tökéletesen leképezi a közösség lehetőségeit is (pontosabban annak hiányát). A hatalomért folytatott harcban semmiféle eszköztől vissza nem riadó, de a közös ellenség okán mégiscsak szövetséget kötő Ince és Izsák, a kisebbségi társadalom két szélsőséges alternatíváját mutatja: az önfeladást és a radikalizálódást.
A szereplők élete rémálomszerű lét, melyben eldönthetetlen, mi okozza a nagyobb kínt, amikor alkoholban pácolva fetreng az, aki nem bírja elviselni a valóságot, vagy amikor valami félreértés folytán kijózanodva csodálkozik rá arra, amiből már semmit sem ért.
FlorinBenkő Géza m. v.
IringóVasvári Emese
IzabellaLax Judit
 
HangtechnikusGörözdi Szilárd, Csicsó Tamás
FénytechnikusRózsás Szilvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkesVarga Boglárka
KellékesKiss Mónika
 
DíszlettervezőGadus Erika m. v.
JelmeztervezőGadus Erika m. v.
DramaturgForgács Miklós
ZeneLakatos Róbert
MozgásKántor Kata
A rendező aszisztenseBalaskó Edit
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!
Bányavakság - előzetes

Bányavakság - ajánló