Tauno Yliruusi - Erdeős Anna - Szemenyei János
Börtönkarrier
Rendező: Erdeős Anna m. v. | Bemutató: 2015. november 20.  | zenés vígjáték
Szereposztás  |  Galéria  |  Videó
Tauno Yliruusi, a nemrégiben elhunyt finn szerző drámai alapanyaga is fordított sémából indítja a történetet. Azt fejtegeti, hogy a börtönben nagyobb védettségben, biztonságban élhet korunk agyonhajszolt, agyonbürokratizált embere, mint szabadlábon. Hát még ha bűnöző! A komédia főhőse is minden tőle telhetőt megtesz, hogy minél hosszabb időt tölthessen börtönben, azért szökik meg a lehető legfeltűnőbb módon cellájából, majd a „civil” életben is minden cselekedetét ez a szándék motiválja. Nem rajta múlik, hogy mégsem éri el célját.
Ebből az alaphelyzetből indult ki a szerzőpáros Erdeős Anna, aki a darab rendezője is egyben, és Szemenyei János, a fiatal, de elismert zeneszerző, s zenés vígjátékká gyúrták az eredetileg prózai színdarabot.
Erdeős Anna leporolta és újraértelmezte Yliruusi történetét, metszőbbre, élesebbre fogalmazta a társadalmi konfliktusokat. Kiragadta a kicsit álmos finn világból a történetet és egy mindannyiunk számára ismerős korrupt, deformált társadalmi modellt állított, ahol a gazságnak semmi nem szabhat határt, ahol bukni csak felfelé lehet.
Az előadás bevállaltan Brecht Koldusoperájára asszociál. Erdeős Anna dalszövegei nem érzelgős versikék, hanem kőkemény kritikával megfogalmazott szociológiai pillanatképek, Szemenyei János zenéje, songszerű dalai Kurt Weill dalainak frissességét, dinamikáját, humorát idézik meg.
Az előadás formai világa is ezt a színházi stílust célozza meg. A hátradőlős, édes-bús mindentől távoli történetmesélés helyett most kénytelenek leszünk tükörbe nézni. Magunkra ismerünk-e, felismerjük-e a körülöttünk lévő hatalmi gépezet szereplőit? Vajon nekünk mit jelent a szabadság? A konfortzónát? A biztonságot? A helyzetek állandóságát és kiszámíthatatlanságát?
„A szabadság számomra régebben a teljes akadálytalanságot jelentette – írja Hamvas Béla. – Ez persze nem szabadság volt, hanem önkény; most tudom, hogy szabadnak lenni annyi, mint biztos tudatában lenni annak, mi van, és hol van, és tudni, hogy a dolgok között miképpen kell mozogni.”
És Ön? Tudja, hogy kell mozogni és előrejutni a világ dolgai között? Szabadság, testvériség… és így tovább? Vagy ezek már csak egy letűnt korszak megsárgult relikviái? Ha kételyei lennének, ha netán elbizonytalanodott, tartson velünk, ha válaszokat nem is kapna – kérdezzünk együtt!
Walter, szökött rabSzabó Viktor
Frank, valójában James felügyelőFabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Grace, doktornőLosonczi Kata  m.v.
Tommy, hivatásos bűnözőBernáth Tamás
Bonnie, a társaDobra Mária  m.v.
Oliver, vállalatigazgatóMajorfalvi Bálint
Olivia, a feleségeHolocsy Krisztina
Christoph, igazságügyi miniszterSkronka Tibor
I. rendőr - I. revizorOlasz István
II. rendőr - ÉkszerészNémeth István
III. rendőr - II. revizorTóth Károly
Lelkész- Bőröndös alak - KönyvelőCulka Ottó
 
HangtechnikusGörözdi Szilárd, Csicsó Tamás
FénytechnikusRózsás Szilvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkesTóth Simona
KellékesVasy Orbán Katalin / Kiss Mónika
 
DíszlettervezőTaksás Mihály m.v.
JelmeztervezőBaracsi Orsolya m.v.
ZeneSzemenyei János m.v.
ZenekarPálinkás Andrássy Zsuzsanna , Román Géza, Lelkes Tibor, Varjú Attila
KoreográfiaNémeth Eszter m.v.
A rendező aszisztenseBalaskó Edit
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!
Börtönkarrier - előzetes

Börtönkarrier - ajánló