Székely Csaba
Bányavirág
Rendező: Keszég László m.v. | Bemutató: 2014. szeptember 26.  | tragikomédia
Szereposztás  |  Galéria  |  Videó
Székely Csaba Bányavirág című drámája ahogy Keszég László, rendező fogalmazott a melodráma és a komédia között egyensúlyozik. A szerző maró öniróniával és nagy adag fekete humorral mutatja meg, mi rejtőzik az idilli székely kapuk mögött: munkanélküliség, kilátástalanság, derékba tört álmok… A történet hősei, egy erdélyi kis falu lakói, képtelenek változtatni az életükön, helyette az alkolholizmus módszerét választva lassan tántorognak az önpusztítás felé…

Székely Csaba, a szerző a darabról:

"Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élte értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb.
Ilyen környezetben játszódik a Bányavirág, és ebben él az egykori bányász, Vajda Iván, aki a bánya bezárása óta reményvesztett munkanélküliként éli mindennapjait, és gondozza beteg édesapját. Nem azzá vált ez a világ, amivé szerette volna. Hozzá hasonlóan kiutat keres szűkebb környezete is: féltestvére, Ilonka, barátja, Mihály, szomszédjai, Illés és Irma. Mindenki a maga módján.
A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak."

Az előadás időtartama 1 óra 30 perc szünet nélkül.
FIGYELEM! 14 éven aluliaknak nem ajánlott!
Csillag Mihály, orvosMokos Attila
Ilonka, Iván féltestvéreBárdos Judit m.v.
Illés, Iván szomszédjaFabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
Irma, Illés feleségeBandor Éva (Jászai Mari-díjas)
 
HangtechnikusGörözdi Szilárd
FénytechnikusRózsás Silvia, Tárnok Dávid
Fodrász, sminkesTóth Simona
KellékesKiss Mónika
 
Díszlet és jelmeztervezőÁrvai György m.v.
ZeneZságer-Varga Ákos
DramaturgEnyedi Éva m.v.
A rendező asszisztenseBalaskó Edit
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!
Bányavirág - előzetes

Bányavirág - ajánló