Ghymes
Ajándék / csak a világ végire
Rendező: Ghymes | Bemutató: 2007.01.15  | mesekoncert a Ghymes együttes tagjaival
A Komáromi Jókai Színház évek óta nagy hangsúlyt fektet a legfiatalabb nézőink színházi nevelésére. A 2006/2007-es színházi évadban két előadással is kedveztünk legifjabb publikumunknak.
Urbán Gyula Minden egér szereti a sajtot című bábjátéka mellett egy igazi színházi csemegét készítettünk elő.
Gyermekközönségük számára fontos, hogy ne csak a mai rajzfilmekkel, videoklippekkel találkozzanak, hanem megismerkedjenek népköltészetünkkel, gyerekirodalmunkkal is.
A felvidéki származású, ma már Magyarországon is nagyon népszerű Ghymes együttes néhány tagjával – konkrétan Szarka Gyulával. Varga Borival és Kun Csabával – együttműködve egy mesekoncertet állítottunk össze, melynek bemutatójára 2007. január 15-én került sor a Komáromi Jókai Színházban. Azóta majd húsz alkalommal csendültek fel a Ghymes együttes gyerekdalai – és a magyar irodalom legismertebb gyermekversei, mondókái színházunk színpadán.
Az előadás gerincét a Ghymes együttes Csak a világ végire… és a Bennünk van a kutyavér (valamint a Nagy mesealbum I. – II.) dalai adják. A zenekar a Jókai Színház két színészével – Holocsy Katalinnal és Bernáth Tamással egészült ki. Ők vezetik végig a mesekoncertet – konferálják, narrálják, dalokat tanítanak.

Egy kis keretjátékkal kezdődik az előadás – a két színész egy varázsládát cipel a színpadra – s ez a motívum vissza-visszatér a későbbiekben is. A ládából dalok, versek kerülnek elő, a magyar gyerekirodalom gyöngyszemei, népdalok, népi mondókák. A róka és a holló meséjétől kezdve, Móricz Török és a Mehemed, az Egyszer egy királyfi és a Kiskacsa fürdik – hogy csak néhányat említsek.
Az előadás keretén belül több alkalommal nyílt lehetőség vers és daltanításra, így legifjabb nézőink ezeket a dalokat dúdolva, verseket skandálva hagyják el a színháztermet.
Nemcsak fiatal közönségünktől, de a pedagógusoktól is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az előadásra, így szeretnénk, ha ez a kapcsolat a Ghymes együttessel a későbbiekben továbbfejlődhetne majd.