Martin McDonagh
Macskabaj
Rendező: Lukáts Andor m. v. | Bemutató: 2007.02.16  | Az Inishmore-i hadnagy
Szereposztás  |  Galéria  |  Videó
McDonagh a szélsőségek drámaírója és vallja, hogy a dráma mindig is ezzel foglalkozott, a görögök óta napjainkig. Hisz benne, hogy a túlzásokban találni meg a dolgok valódi természetét. Középiskolás korában Tarantino-filmeket nézett el?szeretettel, és eltanulta t?le a kegyetlenséget, a humort és a könnyedséget, azt a hármas egyveleget, amit szívesen fogyaszt a néz? és ünnepel a kritikus.
A kamasz Davey Kistomi, a fekete macska tetemével állít be Donnyhoz. Az állaton már nem igazán lehet segíteni: valaki teljesen szétverte az agyát. Donny szerint Davey tette a bicikijével, ám Davey váltig tagadja ezt, saját bevallása szerint így talált rá a macskára az úton. A tettes keresése azonban eltörpül a rémítő feladat mellett, hogy a szomorú hírt közöljék Donny fiával, a brutális terrorista, őrült Padraickkel, akinek Kistomi a legjobb barátja volt. Padraick e hír hallatán is teljesen kikészül, azonnal abbahagyja éppen aktuális áldozata, egy drogdíler kínzását, s rohan haza. Nem tudja, hogy a macska igazi gyilkosainak, három észak-ír terroristának éppen ez volt a terve: hazacsalni Padraicket, s végezni vele, szakadár törekvéseivel ugyanis aláássa az igazi ír terrorizmust. Közben Davey és Donny cselt eszelnek ki: egy másik macskát állítanak Kistomi helyére, aki ugyan narancssárga, de cipőkrémmel talán hiteles fekete macska válhat belőle. Vesztükre Padraick rajtakapja őket…
Az író kegyetlen humorral tárja elénk az írországi, isten háta mögötti Inishmore aprócska szigetén élő emberek egyszerűnek és békésnek tűnő életét, amelynek azonban, még ha tanyasi körülmények között is az anarchizmus is állandó tartozéka. Hogyan zökkenti ki a megszokott kerékvágásból az itteniek hétköznapjait az úton heverő, pórul járt macska? Hogyan gyilkolják egymást halomra a pokolian szellemes bohózat vértől csöpögő szereplői - a szabad Írországért harcoló írek és észak-írek - egy döglött kandúr miatt?
DONNYCsuja Imre m.v.
DAVEYHajdú László
DÍSZLET - JELMEZNagy Viktória m. v.
A RENDEZŐ ASSZISZTENSEMesinger Nóra
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!
Részlet a Macskabaj című darabból