Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Karamazov testvérek
Rendező: Martin Huba m. v. | Bemutató: 2007.04.27  
Szereposztás  |  Galéria  |  Videó
A Komáromi Jókai Színház 2007. április 27-én (pénteken) mutatta be Fjodor Mihajlovics Doszojevszkij Karamazov testvérek című regényének színpadi adaptációját. Az előadás már évek óta szerepelt a Komáromi Jókai Színház tervei között, de Martin Huba a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának igazgatói funkciójába való kinevezése miatt el kellett halasztanunk a bemutatót. Most azonban olyan előadás született, melyre nézőnek - színésznek egyaránt érdemes volt várnia.
A Komáromi Jókai Színház előadása - mely Martin Huba színpadi adaptációja alapján készült - egy kicsit más oldalról közelíti meg a történetet. Mellőzi a mű szláv-orosz jellegzetességeit, s a mában, az "itt és most"-ban próbál megszólalni.
Dosztojevszkij monumentális regényét a teljesség erejével nem lehet színpadra állítani. A komáromi előadás sem erre törekszik, sajátos dramaturgiával jeleníti meg a Karamazov család tragédiáját. Az előadás helyszíne egy halotti tor, ahol a család tagjai megpróbálják rekonstruálni az apagyilkosságot, kideríteni ki ölte meg az öreg Karamazovot. A történések szilánkjait múltból jelenbe ugrálva próbálják egymáshoz illeszteni, de nincsenek válaszok - csak kérdések. Nincs feloldozás - csak bűntudat.
Martin Huba rendező mellett a stábban felvonult a szlovák színházi elit: a díszletet Jozef Ciller a jelmezeket Milan Čorba tervezte ( aki hosszú ideig volt a pozsonyi Színművészeti Főiskola rektora), a koreográfia Juraj Leteay munkája ( aki pozsonyi Színművészeti Egyetem dékánja).
FJODOR PAVLOVICS KARAMAZOV Ropog József
BÍRÓ Horányi László m. v.
KOCSMÁROSNémeth István
LIZATóth Krisztina f. h.
SZMERGYAKOV Hajdú László
DRAMATURGDömötör Varga Emese
KOREOGRÁFIAJuraj Letenay m. v.
JELMEZTERVEZŐMilan Čorba m. v.
DÍSZLETTERVEZŐJozef Ciller m. v.
A RENDEZŐ ASSZISZTENSEMolnár Gábor és Mesinger Nóra
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!
Részlet a Karamazov testvérek című darabból