Spiró György
Az imposztor
Rendező: Martin Huba m. v. | Bemutató: 2003.06.30  | színházi komédia
Boguslawski, a színész, "a lengyel színház atyja" vendégszereplésre érkezik egy kis vidéki társulathoz a lengyelek lakta Litvániába. A fogadó közösség tagjai magát az élő legendát várják, ám helyette egy cinikus, pénzéhes, kiégett "öregember" érkezik meg.
A cinikus imposztor, Boguslawski visszaadja a színháznak, ami a színházé: a játékot, a gondolatot, az őszinte érzelmeket és indulatokat, aztán az előadáson egy csapásra romba dönti saját építményét, kigúnyolja teremtményeit, s ezáltal a társadalmat, amiben "alkotott".
Spiró György ebben a bravúros színházi színjátékban segítségül hív egy zsenit: Moli?ret. Moli?re Tartuffe című komédiájának jeleneteit illeszti saját darabjának jelenetei közé. De legendát teremt a darabbeli Boguslawski alakjából is…
Egy társulat ritkán kerül abba a helyzetbe, hogy önmagáról valljon. Spiró György darabja által pedig vidéki, nemzetiségi színházként színházunk többszörösen is beszélhet önmagáról. Nem beszélve arról, hogy pár évvel ezelőtt mutattuk be Moli?re Tartuffe című komédiáját, mely mind szakmai berkekben, mind pedig a közönségünknél nagy sikert aratott. A színmű és a színház helyzete tehát sorsszerűen összecseng.
BogusławskiMokos Attila
KellékesTóth Attila
SzínpadmesterNagy László
Chodźkó, kritikusOlasz István
NiedzielskiNémeth István
RybakOllé Erik m.v.
PięknowskaHolocsy Katalin
KamińskiBenkő Géza
SkibińskiRopog József
HrehorowiczównaVarsányi Mari
DíszletJOZEF CILLER m.v.
JelmezMILAN ČORBA m.v.
ZenePETR MALÁSEK m. v.
Színpadi mozgásJURAJ LETENAY m. v.
DramaturgVarga Emese
A rendező aszisztenseMIKLÓS LÁSZLÓ
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!