Nyikolaj Koljada
Mese a halott cárkisasszonyról
Rendező: Czajlik József m.v. | Bemutató: 2005.03.14  | dráma két részben
"Egy állatkórházban játszódik ez a történet. Hogy hol van ez az állatkórház? Hát, valahol itt a földön. Ebben a kórházban "rágják a tudomány gyökerét" az agrárfőiskola hallgatói a leendő állatorvosok. Az egész városból hordják ide a macskákat meg a kutyákat, mert itt ingyen kezelik őket. És ha valamelyik állatnak "érdekes" a betegsége, a hallgatók együttesen végzik a műtétet, "kórusban" tanulnak…
Rimma, ennek a kórháznak az állatorvosa meghalt. Igazából Irka Laptyevának hívták. Ő karcolta fel valaha régen szöggel a szobám ajtajára, hogy "Sükebóka!" Rimma, az állatorvos meghalt. Nincs többé ezen a világon. Nem igaz. Most, amikor ezeket a sorokat írom, itt áll a hátam mögött: fehér köpenyben, nadrágban, edzőcipőben. Van az ajkán egy heg. Áll a hátam mögött, mosolyog, és azt suttogja: "Csak ne hazudj, sükebóka…"
(Részlet a drámából)


Nyikolaj Koljada, kortárs orosz szerző Mese a halott cárkisasszonyról című története megrendítő példázat arra, hogy a világvégén, egy szemétdombon, embertelen viszonyok között sem tűnik el egy emberből a vágy, hogy szeressen s szeretve legyen. A hűség és az emberi érzékenység nem függvénye a szociális helyzetnek. A lélek tisztasága átsüt a szemétdomb rongyain… A cím egy Puskin-mesére, és a főszereplő Csipkerózsika-álmára utal. Rimmok, igazi nevén Irka Laptyeva hátrál ki a társadalomból, a családból, a világból… s végül kiálmodja magát a földi életből.
MakszimLucskay Róbert m. v.
Díszlet – jelmezGADUS ERIKA m.v.
DramaturgDÖMÖTÖR VARGA EMESE
A rendező asszisztenseKARDOS TÜNDE m.v.
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!