Friedrich Schiller
Ármány és szerelem
Rendező: Görög László m. v. | Bemutató: 2005.02.25  | Polgári szomorújáték
A Komáromi Jókai Színház 2005. február 25-én mutatta be Schiller klasszikus tragédiáját az Ármány és szerelmet. Az előadás rendezője Görög László.
A világirodalom egyik legnagyobb drámájának tartják Schiller Ármány és szerelem című; alkotását, amely ugyan több mint 220 éve keletkezett, de ma is megrendítő színházi élmény tud lenni. A titok nem az alaptörténetben rejlik. Báró Ferdinánd von Walter, a hercegség kancellárjának fia és Miller Lujza, egy szegény muzsikus lánya egymásba szeretnek, udvari intrika megrontja kapcsolatukat, mire öngyilkosok lesznek. Bús eset. A világirodalom fele hasonlót beszél el.
Csakhogy Schiller többet mond el ennél. A szerelmesek, amikor érzéseik jogáért küzdenek, nem pusztán egy gőgös atyával állnak szemben, hanem az udvari praktikákkal, azzal a bánásmóddal, ahogy a kiváltságosok eszköznek tekinthetik a többieket saját hatalmuk, élvezeteik megszerzése érdekében. Két erkölcsi erő csap össze, két világ, amelynek tétje az emberi szabadság. A szerelmi erkölcsök, házasodási szokások megváltozhatnak, de a szabadság igénye nem: rossz az a hatalom, amelyik eszköznek tekinti a másik embert.
VON WALTER, 1. miniszterBoráros Imre (Kossuth-díjas)
TovábbáEndrédi Stanislav, Erdélyi Zoltán, Farkas Attila, Jóba István, Kovács László, Kraslan Kálmán
XTóth Attila
KOMORNYIKBugár Béla
MILLERNÉNémeth Ica
VON KALB, udvarnagyOlasz István
DíszletGRÁFEL JURAJ
JelmezDOBIS MÁRTA
Szereposztás változásának jogát a színház fenntartja!